Tandenknarsen behandelen met botox

Tandenknarsen behandelen bij cosmetisch arts

Met botox injecties is tandenknarsen zeer goed te behandelen. Door nachtelijk tandenknarsen kunnen een hoop problemen ontstaan. Door het voortdurend over elkaar schuiven van de kiezen, met name van het glazuur.

Dit kan ernstige schade hieraan veroorzaken. De kiezen kunnen zelfs afbreken en/of barsten.

Verder gaat het vaak gepaard met pijnklachten in de kaakspier en in het kaakgewricht. Ook kan hoofdpijn een klacht worden ten gevolge van de verhoogde spanning in de kaakpieren.

Ook kan een bitje van de tandarts een oplossing zijn maar deze worden vaak als onprettig en onplezierig ervaren. Daarnaast zijn ze ook niet heel charmant.

Gevolgen en oorzaken van tandenknarsen

Tandenknarsen (bruxisme) is een lastig probleem, wat de tanden en kiezen overmatig vroeg kan doen verslijten. Hierdoor kan het gebit ernstig beschadigen. Omdat tandenknarsen vaak ’s nachts gebeurd kan er veel pijn en spanning in de kaak ontstaan.

Ook hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid zijn vaak en veel voorkomende klachten.

Het komt regelmatig voor bij jonge kinderen maar ook bij volwassenen. In sommige gevallen kan het spontaan weer verdwijnen maar de klachten kunnen ook blijven aanhouden. Er kunnen diverse oorzaken zijn zoals stress, slaapstoornissen, roken, drugs of alcoholgebruik.

Ook zijn er aanwijzingen dat een onbewuste hersenactiviteit zorgt voor het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen.

Behandeling met botox door onze NVCG Cosmetisch Arts

Met behulp van Botox injecties in de kaakspier kan de spanning zodanig verlaagd worden dat er een vermindering van de klachten optreedt of dat het tandenknarsen zelfs helemaal stopt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine injectienaalden.

Het tandenknarsen zal hierdoor verminderen of zelfs helemaal ophouden. In principe wordt tijdens de behandeling alleen de grote kauwspier behandeld. Mocht de andere kauwspier ook een oorzaak zijn, dan wordt deze eveneens behandeld.

De benodigde hoeveelheid Botox is afhankelijk van de ernst van de klachten. Na behandeling duurt het ongeveer 2 maanden voordat de klachten echt verminderen.

Het duur van het resultaat van de Botox injecties is verschillend, maar meestal rond de 6-12 maanden.

Is botox een veilig product

De Botox middelen zijn van een natuurlijk gezuiverd eiwit. Het werkzame bestanddeel in deze spier ontspanners is afkomstig van bacteriën. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet: penicilline wordt bijvoorbeeld van schimmels gemaakt. Wanneer dit middel in de zenuw van de spier die de rimpel veroorzaakt, wordt ingespoten, komt de spier in ruststand. De huid ontspant zich en de rimpel vervaagt.

Het aanwezige Botox-eiwit is voor een korte tijd actief. Het effect duurt enkele maanden. Interessant en een bijkomend voordeel is dat, hoe vaker u Botox inspuit, hoe langer de werking aanhoudt. Dit in tegenstelling tot andere medicijnen of middelen. Uw gewoonte wordt namelijk behandeld: u fronst bijvoorbeeld steeds minder.

Het Botox-eiwit is veilig en wordt ook geneeskundig gebruikt bij verschillende aandoeningen. Miljoenen mensen, zowel mannen als vrouwen, zijn afgelopen 30 jaar veilig door artsen behandeld met spier ontspanners. Het is een van de meest onderzochte medische behandelingen. En er zijn geen negatieve lange termijn effecten gerapporteerd.

Kosten van de behandeling

De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de situatie. U wilt echter niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Daarom wordt er vooraf in een gratis consult uitvoerig met u besproken welke kosten de behandeling met zich meebrengt.

Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Nazorg bij de cosmetisch arts

Ernstige bijwerkingen na een tandenknars behandeling met botox is niet bekend. Het kan voorkomen dat er lichte zwellingen ontstaan maar deze trekken vrij snel weer weg. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden

  • Krab of wrijf niet op de plekken waar bultjes en vlekjes ontstaan
  • Verricht de eerste zes uur geen lichamelijke inspanning
  • Drink de eerste zes uur geen alcohol
  • Blijf de eerste vier uur na de behandeling wakker

De dag na de behandeling zijn er geen beperkingen meer. Uw behandelend arts geeft u na de behandeling alle benodigde informatie. Voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen om de botox-behandeling tegen tandenknarsen om 3-4 maanden te herhalen.

Afspraak bij een erkend NVCG cosmetisch arts

Heeft u interesse voor een gratis consult maak dan een afspraak bij onze cosmetisch arts

 

 

VOLG ONS OP INSTAGRAM!